<%@ Master language="C#" %> Dagboek van Berner Sennenhond Sterre

Dagboek van Berner Sennenhond Sterre

Sterre heeft Maligne Lymfoom en krijgt chemotherapie

Februari 2011

28 februari Ook de maand februari kunnen we met een positief gevoel afsluiten. Afgelopen weekend zijn we weer voor het eerst sinds de diagnose ML bij Sterre een weekendje weg geweest. We hebben het heerlijk gehad in Drenthe. De hondjes - dus ook Sterre - hebben zoals altijd in de auto geslapen en dat is goed gegaan. Ik zat er een beetje over in dat Sterre ons regelmatig 's nachts wakker maakt en dat we dat nu niet zouden horen. Daarom twee pakketten extra kleden meegenomen maar die hebben we niet nodig gehad. Vandaag weer in Gouda geweest voor een infuus met Vincristine. Zowel het bloedbeeld als het gewicht van Sterre waren bijna onveranderd. En volgende week hebben we weer  chemo-vrij!

24 februari Sterre lijkt geen bijwerkingen te ondervinden van de Endoxan, ze is vrolijk en aktief. Helaas moest ze afgelopen nacht om 03.00 uur wel weer uit, dat is wel balen. Ik heb niet het idee dat dit probleem door de chemotherapie komt, ik denk dat de ingekorte dikke darm dit veroorzaakt. Tja, ik heb even geen idee hoe we dit gaan doorbreken....

21 februari Net terug van de dierenarts. Een beetje teleurgesteld want ik had zo gehoopt dat die stomme rode bloedcellen na een week zonder chemo een mooi herstel zouden laten zien. Ik geloof dat ik dat maar uit mijn hoofd moet zetten want dat gaat gewoon niet gebeuren tijdens die 25 weken chemotherapie. Ook voelde Jurgen een kliertje in haar hals, dat was tijdens de behandeling niet meer voorgekomen! Maar het gewicht van Sterre was mooi: 35,65 kg. Ik was er van overtuigd dat ze vandaag aan een kort infuus ging maar dat was niet zo. We gaan morgen en overmorgen aan de pillen (Endoxan). Lekker relaxed dus, gewoon thuis wat pilletjes geven. Wat ik eerder heb geschreven over de frequentie van de dierenartsbezoeken is overigens ook niet juist. Soms moeten we nog iedere week, zo ook volgende week. Sorry, ben af en toe een beetje warrig....

20 februari Ondanks dat de darmen van Sterre redelijk tot rust waren gekomen, bleef ze bijna iedere nacht vragen om uitgelaten te worden. Dus hebben we nu het aantal maaltijden teruggebracht van 3 naar 2 en dat lijkt de oplossing te zijn. De tussendoor-maaltijd moest er gewoon midden in de nacht uit.....

15 februari Sterre voelt zich gelukkig weer een stuk prettiger. Ze bleek weer last te hebben van haar darmen, je kon ze op afstand horen borrelen. Dus de Buscopan kwam weer goed van pas. Nico is een aantal nachten wakker gemaakt door Sterre omdat ze nodig moest maar nu lijkt het weer de goede kant op te gaan. Ze is ook weer een stuk vrolijker. De harde scheet waar ze vorige week de mensen in de wachtkamer nog mee aan het lachen kreeg, was waarschijnlijk al een voorbode van deze terugslag. Deze week gelukkig geen chemo dus heeft Sterre even een paar dagen de tijd om volledig te herstellen.

10 februari Ik heb gisteren iets te vroeg gejuicht: Sterre eet vandaag haar brokjes met lange tanden en is dus waarschijnlijk misselijk. Ik heb haar meteen een tablet Cerenia gegeven en hoop dat ze zich snel weer lekkerder voelt......

9 februari Een uur voor de toediening van de Doxorubicin afgelopen maandag heeft Sterre één tablet Cerenia (= middel tegen misselijkheid) gehad maar verder hebben we tot op heden de pillen in de kast kunnen laten staan. Het is heel apart om te zien hoe weinig last ze heeft van de behandelingen. Ik hoop dat het zo blijft! Aangezien de frequentie van de behandelingen nu omlaag gaat van eens per week naar eens per twee weken hoop ik dat het bloedbeeld ook langzaam gaat opkrabbelen. Afgelopen maandag was het aantal rode bloedcellen toch weer wat minder geworden. Het zijn maar kleine verschillen maar ik wil gewoon verbetering zien. We hebben deze keer ook meteen de nierwaarden laten controleren, aangezien Sterre al langer voor verminderde nierwerking in behandeling is. Dit zag er allemaal prima uit. Wel was één van de leverwaarden (Alkalische Fosfatase) extreem verhoogd. De moed zakte me even in de schoenen maar de verklaring was zeer geruststellend: toediening van Prednison. De grafieken op de pagina bloeduitslagen zijn weer bijgewerkt.

8 februari Gisteren weer bij de dierenarts geweest. Sterre was een kilo aangekomen en haar bloed was ok. Het volgende cytostaticum kon dus toegediend worden. Het was weer tijd voor Doxorubicin en omdat dit infuus een inlooptijd heeft van ongeveer 20 minuten was Nico weer meegegaan. Maar Sterre deed het weer superbraaf. Ze heeft ook nog de mensen in de wachtkamer aan het lachen gekregen door een harde scheet te laten, tis een boef. Omdat het vandaag zo mooi weer was, heb ik Sterre een uurtje in de kennel laten verblijven. Het is en blijft een waakhond dus ze vindt het geweldig om achter de poortdeur te gaan liggen/staan/zitten om de boel in de gaten te houden.

Onze waakhond        onze waakhond

2 februari Sterre heeft weer geen last gehad van haar laatste chemo-behandeling! De Primperid kon in de kast blijven en haar darmen zijn ook niet van slag. We maken overigens wel volop gebruik van probiotica om de darmflora op peil te houden. Op een chemo-dag geven we Sterre 2× daags 5 ml Kaodyn en de 2 daarop volgende dagen ook. Daarnaast krijgt ze dagelijks een capsule Benedyn. Kaodyn en Benedyn zijn produkten van Fidavet. De pagina Bloeduitslagen heb ik bijgewerkt met de gegevens van afgelopen maandag.

Over Sterre

Sterre - voluit Amara Sterre van 't Ydorhof - is geboren op 2 juli 2003 bij ons thuis en is dus door onszelf gefokt. Op 1 december 2010 is officieel de diagnose Maligne Lymfoom bij haar gesteld. Nico en ik hebben altijd gezegd dat we behandelingen tegen kanker bij honden te ver vinden gaan, maar nu we zelf voor de keuze staan en Sterre nog zo goed is hebben we toch besloten om haar een kans te geven en dus te laten behandelen. Met dit dagboek wil ik onze ervaringen rondom dit minder vrolijke avontuur met jullie delen. Ik hoop dat de lezers er nooit mee te maken krijgen, maar mocht het zo zijn dan hoop ik dat ze steun kunnen vinden in het dagboek van Sterre.